DanskEnglish (British)

Virkninger / egenskaber

 

Flerumættet fedt er sundt fedt
Kroppen er afhængig af fedt - det gælder både mennesker og dyr. Fedt transporterer de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K gennem kroppen. Fedt beskytter de indre organer. Fedt er en koncentreret kilde til energi.

Der er generelt enighed om, at de langkædede Omega 3 fedtsyrer EPA og DHA (flerumættet fedt) er sundt fedt - til forskel fra mættet fedt, der jo netop øger det samlede kolostorolniveau og risikoen for forkalkninger og hjerte- karsygdomme. Flerumættet fedt mindsker samtidig betændelsestilstande og menes at have gavnlig indvirkning på en lang række betændelsesrelaterede sygdomme. Forskere anbefaler endvidere at give omega.3 fedtsyrer til heste med insulinresistens. Se her. 

 

EPA og DHA 
EPA (Icosapentaensyre) er en flerumættet fedtsyre, som menes at have en gavnlig virkning både menneskers og dyrs helbred, bl.a i kraft af EPA’s evne til at mindske inflammation (betændelsestilstande). EPA findes også i brystmælk.

DHA (Docosahexaensyre) hører ligeledes til de essentielle Omega 3 fedtsyrer. DHA i kosten kan reducere triglyceriderne (hovedparten af alt fedt består af triglycerider) i blodet, hvilket kan reducere risikoen for hjerte/karsygdomme. DHA er den fedtsyre, der findes i størst mængde i fosfolipiderne (særlige fedtstoffer, der indgår i cellemembraner) i bl.a. sædceller, hjerne og øjets nethinde. Et lavt DHA niveau medfører et reduceret serotoninniveau (signalstof) i hjernen - og der er fundet sammenhænge mellem et lavt DHA-niveau og flere sygdomme, fx ADHD, Alzheimers og depression.